Na co si musí dát zaměstnavatel zejména pozor v době permanentních změn pracovněprávních předpisů – i s přihlédnutím k očekávaným změnám od 1.1.2025

místo konání semináře APUA  online
datum a čas konání semináře APUA  9. 12. 9:00-13:00
lektor semináře APUA  Prof. JUDr. Jan Pichrt, Ph.D.

Popis

V letech 2023 a 2024 dochází – bohužel jen málo přehlednou metodou potupných, dílčích novelizací – v souhrnu k nepochybně nejvýznamnějším změnám v pracovním právu za poslední desetiletí. Zatímco „hitem loňského podzimu“ byly (vedle práce na dálku, informačních povinností a jiných „drobností“) zejména změny u dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (a stále se potýkáme s nestabilitou právní úpravy v této oblasti), pak v roce 2024 nabyla v průběhu prázdnin účinnosti tzv. valorizační/transpoziční novela zákoníku práce, která se dotkla zejména problematiky mzdové a platové, samorozvrhování pracovní doby a některých otázek kolektivního vyjednávání. Na konci prázdnin pak vláda poslala do Poslanecké sněmovny tzv. flexibilní novelu zákoníku práce, která má přinést změny zejména v oblasti zkušební doby, výpovědní doby, výpovědních důvodů a již se připravují novelizace další (např. změna právní úpravy spojená s transparentností odměňování „klepe pomalu na dveře“) –  přednáška je zaměřená na úskalí číhající na zaměstnavatele (s přihlédnutím k vysokoškolskému prostředí) v době permanentních změn z pohledu problémů setrvalých i nově se vyskytnuvších v pracovněprávní praxi  –  i s přihlédnutím k nejnovější pracovněprávní judikatuře.  

Obsah

  • Jak naložit s rozšířenou informační povinností zaměstnavatele?
  • Co učinit (a co nikoliv) obsahem pracovní smlouvy?
  • Co ponechat úpravě vnitřním předpisem zaměstnavatele?
  • Jak (s kým a za jakých podmínek) sjednat:

        –       zkušební dobu

       –        dobu určitou      

  • Na co si dát pozor při sjednání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr „po novu“?
  • Úprava práce na dálku a souvisejících náhrad nákladů – výhody         a úskalí jednotlivých možností pohledem aplikační praxe.
  • Novinky a problémy v oblasti:

       –        překážek v práci

       –        pracovní doby (včetně samorozvržení) a přestávek v práci

       –       odměňování (minimální, zaručená mzda, zaručený plat)

  • Čeho se vyvarovat při skončení pracovního poměru z pohledu praxe  a judikatury?
  • Neplatnost skončení pracovního poměru (zejména z pohledu možných postupů a následků).
  • Změny v oblasti kolektivního pracovního práva.
  • Další změny v oblasti pracovního práva.
  • Změny zákona o inspekci práce (nové přestupky) a zákona                 o zaměstnanosti.
  • Novinky z judikatury.
  • Otázky a odpovědi.

Storno podmínky

  • Registrace se stává závaznou potvrzením konání ze strany asociace.
  • Při zrušení účasti nejméně 7 dní před zahájením semináře bude účastnický poplatek vrácen v plné výši.
  • Při zrušení po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek 50 % (v případě, že nebyl poplatek ještě uhrazen, bude vystavena storno faktura).
  • Při neomluvené neúčasti poplatek nevracíme (v případě, že nebyl poplatek ještě uhrazen, bude vystavena 100% storno faktura).

Souhrn

Lektor

profil

Prof. JUDr. Jan Pichrt, Ph.D.

Je vedoucím katedry pracovního práva a práva sociálního zabezpečení na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a je předsedou České společnosti pro pracovní právo a právo sociálního zabezpečení. Je autorem, spoluautorem či vedoucím autorského kolektivu desítek odborných publikací (např. Zákoník práce/Zákon o kolektivním vyjednávání – Praktický komentář; Zákon o státní službě – Komentář; Agenturní zaměstnávání v komplexních souvislostech, Právo zaměstnanců na nadnárodní informace a projednání a mnoha dalších). Koncepčně zcela nová učebnice Pracovní právo (C.H.Beck 2021), vzniklá pod jeho vedením autorského kolektivu, získala cenu Jaroslava Jirsy za nejlepší učebnici roku 2021 a 2022 Univerzity Karlovy ve vědách společenských a humanitních. Je též advokátem s dlouholetou praxí, který zastupoval zaměstnance, zaměstnavatele, odborové organizace i organizace zaměstnavatelské – ve svém školení pak přibližuje posluchačům danou materii jako průnik teoretických znalostí i bohatých praktických zkušeností, vždy se snahou o specifické zaměření na potřeby konkrétních posluchačů.  

Kontaktní osoba

Barbora Vajglová

Ředitelka kanceláře

Kontaktní osoba

Hana Balabánová

Koordinace vzdělávacích aktivit

Kontaktní osoba

Monika Červinková

Koordinace vzdělávacích aktivit

Registrace

Prosíme, vyplňujte registraci za každého účastníka zvlášť. Pokud chcete mít na osvědčení všechny tituly, uvádějte je v registraci. Pokud chcete uvést na fakturu číslo objednávky, uveďte tento požadavek do poznámky při registraci. Na uvedený e-mail Vám budou zasílány veškeré informace, včetně pokynů k platbě.
Tribe Loading Animation Image
Na co si musí dát zaměstnavatel zejména pozor v době permanentních změn pracovněprávních předpisů – i s přihlédnutím k očekávaným změnám od 1.1.2025
Přesunout se na začátek